Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

Μαγνητική ασπίδα για το σκάφος της επανδρωμένης αποστολής στον Άρη

Το σκάφος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη θα μπορούσε να προστατευτεί από την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος με ένα σύστημα που μιμείται το μαγνητικό πεδίο της Γης, ανακοίνωσαν Βρετανοί μηχανικοί.
Το ταξίδι μέχρι τον Αρη και πίσω θα διαρκέσει το λιγότερο 18 μήνες και η NASA εκτιμά ότι η ακτινοβολία στην οποία θα εκτίθενται οι αστροναύτες αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 40%.
Τα πρωτόνια του ηλιακού ανέμου και τα υποατομικά σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας διαπερνούν τα τοιχώματα των διαστημικών σκαφών και προκαλούν βλάβες στο DNA και τους ιστούς.
Το 2001, αναφέρει το AFP, έρευνα NASA εντόπισε τουλάχιστον 39 πρώην αστροναύτες της που είχαν εμφανίσει πρόωρο καταρράκτη λόγω του βομβαρδισμού από σωματίδια.
Η κοσμική ακτινοβολία είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με ειδικά υλικά στο περίβλημα των σκαφών, όμως τα πρωτόνια του ηλιακού ανέμου θα παρέμεναν επικίνδυνα.
Τώρα, ερευνητές της εταιρείας Rutherford Appleton Laboratory στην Οξφόρδη παρουσιάζουν την ιδέα τους για μια συσκευή που θα παράγει ένα δίπολο μαγνητικό πεδίο γύρω από το διαστημόπλοιο, το οποίο θα εκτρέπει τα σωματίδια όπως το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη.
Οι λεπτομέρειες της διάταξης παραμένουν μυστικές μέχρι να εξεταστούν οι σχετικές αιτήσεις για πατέντες, ωστόσο οι μηχανικοί της εταιρείας εκτιμούν ότι το βάρος -ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τις διαστημικές αποστολές- θα περιορίζεται σε μερικούς τόνους.
Μια μικρή πειραματική συσκευή που βασίστηκε στην ιδέα έχει ήδη δοκιμαστεί σε προσομοίωση ηλιακής καταιγίδας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Αν και οι περισσότεροι φυσικοί μέχρι σήμερα εκτιμούσαν ότι το μαγνητικό πεδίο θα έπρεπε να έχει μέγεθος εκατοντάδων χιλιομέτρων για να παρέχει επαρκή προστασία, η νέα «μίνι μαγνητόσφαιρα» αρκεί να έχει διάμετρο μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Πάντως ακόμα και σε αυτές της διαστάσεις η μαγνητική ασπίδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους αστροναύτες και γι' αυτό η συσκευή που παράγει το πεδίο θα πρέπει να ταξιδεύει σε διαφορετικό, συνοδό σκάφος.
Η έρευνα παρουσιάζεται στην εξειδικευμένη επιθεώρηση Plasma Physics and Controlled Fusion.
ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: