Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ο ευπατρίδης, αδέκαστος και τίμιος Καθηγητής Καίσαρ Αλεξόπουλος.


Παρά τα εκατό του χρόνια ο Καίσαρ Αλεξόπουλος, ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Φυσικής, μετέβη προχθές στην Ακαδημία Αθηνών για να τιμηθεί από συναδέλφους του και μαθητές του για την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη.
Υποβασταζόμενος από τον γιο του Δημοσθένη και τον καθηγητή Φυσικής Παναγιώτη Βαρώτσο [οι δυο τους με τον Κωνσταντίνο Νομικό ανέπτυξαν το 1981 τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ (ακρωνύμιο των ονομάτων τους)] εισήλθαν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα της Ακαδημίας, όπου ακολούθησε η τιμητική τελετή για τον τιμώμενο Δάσκαλο. Χωρίς την παρουσία πολιτικών, παρόντων των ακαδημαϊκών Δεσποτόπουλου, Ζερεφού, Τέτση, Σκαλκέα, Βαλτινού, Ευαγγελάτου, Σκαρβέλη, Σβολόπουλου, Φωκά κ.ά. Παρόντες, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ευταξίας και Ακης Τσελέντης, ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, ο ανιψιός του τιμώμενου Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας.

«Ο καθηγητής Αλεξόπουλος ανάλωσε τη ζωή του στην προαγωγή αξιών της έρευνας και της δυνητικής παιδείας τού γίγνεσθαι», τόνισε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πάνος Λιγομενίδης. «Σήμερα η παιδεία μας μοιάζει με ένα πλαστικό κορμό δέντρου, χωρίς ούτε ένα ξερό φύλλο επάνω του που να θυμίζει ότι υπήρξαν και καλύτερες εποχές. Καίσαρ Αλεξόπουλε, η γνωριμία μας έκανε τη ζωή μου πιο πλούσια».
Ο ακαδημαϊκός Γιώργος Κοντόπουλος χαρακτήρισε τον τιμώμενο «ευπατρίδη, αδέκαστο και τίμιο καθηγητή», ενώ πολλοί από τους φίλους και μαθητές του μιλούσαν για τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παιδεία και την έρευνα και για εποχές «που μαθαίναμε γράμματα».

Παρά τις προτροπές του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου «αποχωρήστε διότι κινδυνεύει η υγεία του ακαδημαϊκού», ο τιμώμενος δέχτηκε τους φίλους και μαθητές του, τους χαιρέτησε και βρήκε τον χρόνο να μας πει δυο λόγια:

«Το έργο μου είναι οι μαθητές μου, όλοι αυτοί οι σημερινοί επιστήμονες που διαπρέπουν. Ενας μού είπε πριν λίγο "δάσκαλε, ό,τι είμαι το οφείλω σε σένα. Αυτά έχω και γι' αυτά καμαρώνω».

Για την ομάδα ΒΑΝ δεν καμαρώνετε;

«Οταν πρωτοξεκινήσαμε, δεν ξέραμε πού θα οδηγηθούμε. Εγιναν σημαντικά βήματα, πιστεύω πως στο μέλλον θα έχουμε σπουδαίες εξελίξεις στα θέματα των σεισμών».

Η γνώμη σας για τον κ. Βαρώτσο;

«Ο Παναγιώτης είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος, εξαιρετικός επιστήμονας. Σπουδαίος άνθρωπος, συνδεόμαστε μαζί πολλά χρόνια, τους αγαπώ ιδιαίτερα και αυτόν και τη γυναίκα του».

Λυπάστε που η πολιτεία άφησε την ομάδα ΒΑΝ και τον καθηγητή Βαρώτσο στο περιθώριο;

«Δεν νομίζω πως τον άφησαν στο περιθώριο, ο κ. Βαρώτσος επέλεξε να εργάζεται αθόρυβα και μέσω της επιστημονικής οδού. Δεν έκανε προσπάθεια να επικοινωνήσει τη δουλειά του. Αφιερώθηκε στην επιστήμη του. Σήμερα η ομάδα του έχει πολλούς επιστήμονες συνεργάτες, μελετούν τα φαινόμενα και σίγουρα θα προχωρήσουν σε σπουδαίες μεθόδους πρόγνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: