Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Πέτυχαν να καμπυλώσουν ακτίνες LASER


Οι ακτίνες λέιζερ κανονικά κινούνται σε ευθεία πορεία, τελικά όμως είναι δυνατό να εκτραπούν και να ακολουθήσουν ένα καμπύλο μονοπάτι, επιβεβαιώνουν Αμερικανοί φυσικοί. Η τεχνολογία που ανέπτυξαν θα μπορούσε να έχει και πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα σε λέιζερ που εκτρέπουν τους κεραυνούς.
«Η πραγματική καινοτομία είναι ότι μπορούμε να καμπυλώσουμε το φως στο εργαστήριο» σχολίασε στο Nature.com ο ΤΖερόμ Μολόνεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον.

Τα πειράματά του δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

Η ομάδα του Μολόνεϊ κατάφερε να καμπυλώσει τις δέσμες συνδυάζοντας δυο λέιζερ με διαφορετικές ιδιότητες: Η πρώτη ακτίνα αποτελείται από σύντομους παλμούς φωτός λέιζερ σχεδιασμένους να ιονίζουν τα άτομα αζώτου και οξυγόνου στον αέρα ώστε να δημιουργούν «κανάλια πλάσματος». Τα κανάλια αυτά επιτρέπουν στη δέσμη να παραμένει εστιασμένη.

Η δεύτερη ακτίνα δημιουργήθηκε με ένα άλλο είδος λέιζερ που ονομάζεται «ακτίνα Έιρι» -παίρνει το όνομά της από τον αστρονόμο του 19ου αιώνα Τζορτζ Έιρι που την περιέγραψε. Οι ακτίνες αυτές αποτελούνται από επιμέρους κύματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται με διαφορά φάσης. Τα κύματα παρεμβάλλονται το ένα στο άλλο ώστε να εκτρέψουν την ακτίνα από την ευθεία πορεία της και να την καμπυλώσουν.

Ο συνδυασμός των δύο λέιζερ επέτρεψε στους ερευνητές να δημιουργήσουν κανάλια πλάσματος με ρυθμιζόμενη καμπυλότητα που ελέγχεται με ένα φακό.

Αν εξέπεμπε κανείς στην ατμόσφαιρα τέτοιες δέσμες, θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει μονοπάτια μέσα στα οποία εκτρέπονται οι κεραυνοί.

Εκτός από την ανάπτυξη αλεξικέραυνων για ευαίσθητα κτίρια και εγκαταστάσεις, η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να έχει και εφαρμογές στα οπτικά κυκλώματα του μέλλοντος ή σε επιταχυντές για επιστημονική έρευνα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα των καμπύλων λέιζερ είναι ότι μπορούν να ξεπερνούν μικρά εμπόδια, όπως οι σταγόνες της βροχής, χωρίς να χάνουν την ένταση ή να βγαίνουν από την πορεία τους.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό, φαίνεται σχεδόν σαν να περνά κατευθείαν μέσα από το εμπόδιο» σχολίασε ο Ζερόμ Κασπάριαν του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος επίσης πειραματίζεται με αλεξικέραυνα λέιζερ.

Ο ερευνητής διευκρίνισε πάντως ότι είναι απίθανο να δούμε σύντομα στρατιωτικά λέιζερ που παρακάμπτουν τοίχους και άλλα εμπόδια για να βρουν το στόχο -η δέσμη πρέπει αναγκαστικά να έχει μικρή διατομή, οπότε δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλα ποσά ενέργειας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: