Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Θέματα και απαντήσεις στη Φυσική Πανελλήνιων του 2010.

Θέματα και απαντήσεις από την εφημερίδα
ΕΘΝΟΣ





















Το Δ4 στο βιβλίο των Timosenko and Young "Engineering Mechanics" τέταρτη έκδοση (1956) πρωτη έκδοση 1938.

Πολλές από τις ασκήσεις του βιβλίου αυτού βρίσκονται σε ελληνικά και ξένα βιβλία φυσικής από τότε, μια και θεωρείται βάση αναφοράς, αλλά το συγκεκριμένο μόλις σε κανά δυο τρια.
Ο Timosenko επίτιμος καθηγητής Μηχανολογίας στο Πανεπ. του Stanford, o Young καθηγητής Μηχανολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το βιβλίο προορίζοταν κυρίως για φοιτητές Πολυτεχνείων, μελλοντικούς μηχανικούς και δίνει έμφαση στην στατική (δικτυώματα) μηχανές, διωστήρες και βέβαια αρκετά με ανωτερα μαθηματικά (παράγωγοι, ολοκληρώματα, αφού ήταν ένα πανεπιστημιακό βιβλίο)
Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν υπάρχει στα κλασικά συγγράμματα "καθαρής" φυσικής όπως Χαλιντέϊ - Ρένσικ, Young εκδόσεις Παπαζήση, Berkley, Αλόνσο Φιν, W. Ford εκδόσεις Πνευματικού, Serway, και σε άλλα ξενόγλωσσα βιβλία ανώτερου λυκειακού επιπέδου.
Επομένως αν τόσοι έγκυροι συγγραφείς δεν το επέλεξαν για τα βιβλία τους σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ειδικό θέμα, κατάλληλο για την εκπαίδευση μηχανολόγων μηχανικών.
Και αφού επιλέχτηκε, καλό θα ήτο να οδηγηθούν τουλάχιστο οι ξύπνιοι/ες διαγωνιζόμενοι/ες μαθητές/τριες να αποφύγουν διάφορες παγίδες με λογική σειρά ερωτημάτων και το βασικότερο όχι τόσο φορτωμένο σαν θέμα, σε αντίθεση με το ελλειποβαρές τρίτο θέμα.
Για μια ακόμη φορά ... της νύχτας τα καμώματα...

1) Λύσεις από το φροντιστήριο Δυαδικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: