Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Θέματα Φυσικής στις εισαγωγικές εξετάσεις 1978.


Τα θέματα Φυσικής στις εισαγωγικές εξετάσεις 1978, δείχνουν ανέλπιστα μια προσπάθεια των τότε θεματοδοτών (πιθανώς μετά από οδηγίες του Π.Ι. ή του ΥΠΕΠΘ, επί υπουργίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη) με βατά θέματα από τα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ και συγκεκριμένα των βιβλίων του Αλκίνοου Μάζη, επί χρόνια κυρίαρχου στα διδακτικά εγχειρίδια του ΟΕΔΒ)
Είχε προηγηθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ράλλη, η καθιέρωση της δημοτικής, αναμόρφωση προγραμμάτων, νέα διδακτικά βιβλία, κυρίως στα Νεοελληνικά, εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, αναμόρφωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης (για την οποία γίνονταν διαφορετικοί διορισμοί) ενώ προετοιμάζονταν το σύστημα εισαγωγής με πανελλήνιες εξετάσεις στην Β και Γ Λυκείου, μαθήματα κορμού και επιλογής που ίσχυσε μέχρι το 1982 ή 1983 περίπου.
Παρακάτω οι ασκήσεις Φυσικής, υπήρχαν ακόμη ένα ή δύο θέματα θεωρίας που δεν αναφέρει το τεύχος του Φ.Κ. του Οκτωβρίου 1978.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Πρώτη άσκηση: Κυκλική κίνηση ηλεκτρονίου, γιατί ισοδυναμεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μαγνητικό δίπολο. Να βρεθεί η ένταση του ρεύματος από την ταχύτητα του ηλεκτρονίου και την ακτίνα της κυκλικής κίνησης του ηλεκτρονίου, δίνεται το φορτίο του ηλεκτρονίου.

Δεύτερη άσκηση: Πόσα φωτόνια γνωστής συχνότητας ν απαιτούνται για να ανέβει η θερμοκρασία 10 gr νερού, θερμοκρασίας 20 βαθμών Κελσίου, κατά 1 βαθμό Κελσίου. Δίνεται η σταθερά του Plank, η ειδική θερμότητα του νερού και άλλες σχέσεις μετατροπής μονάδων.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΟΣ- ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΔΑΣΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (ως φαίνεται είχαν καταργηθεί οι πολλοί κύκλοι που ήσαν επί του στρατιωτικού καθεστώτος)
Πρώτη άσκηση: Να βρεθεί η ισχύς μιας υδατόπτωσης με ύψος h=300 μέτρα, κάθε 5 min πέφτουν 10 κυβικά μέτρα νερό. Η υδατόπτωση τροφοδοτεί υδροστρόβιλο με απώλειες 10%.
Πόσα κιλά σχάσιμου υλικού θα έδιναν την ενέργεια που δίνει σε ένα έτος η υδατόπτωση;
Σε κάθε 10 κιλά σχάσιμου υλικού τα 8 γραμμάρια μετατρέπονται σε ισοδύναμη ενέργεια.
Δίνεται η ταχύτητα του φωτός, το ειδικό βάρος του νερού (αποτελέσματα ισχύς υδροστροβίλου 90 kW, 41,6 gr)
ΣΗΜ: η γνωστή άσκηση με υδατόπτωση, κάμποσες πράξεις. Ακόμη πρέπει να υπήρχε λάθος ή ασάφεια, διότι εννοούσαν την ισχύ του υδροστροβίλου. Η ποσότητα του σχάσιμου υλικού υπολογίζεται για την ισχύ – ενέργεια της υδατόπτωσης.

Δεύτερη άσκηση: Να βρεθεί η δυναμική ενέργεια του ηλεκτρονίου στην κυκλική του κίνηση (ακτίνας 0,5x10 -8 cm) στο άτομο του υδρογόνου όταν η ολική του ενέργεια είναι -13,6 eV. Δίνονται φορτίο ηλεκτρονίου και η σχέση μετατροπής από eV σε erg.
ΣΗΜ: Μπορεί σήμερα η άσκηση να φαίνεται εύκολη, αλλά έχω την υποψία ότι τότε δεν ήταν. Πάντως οι ασκήσεις του Πολυτεχ. Φυσικομαθ. Γεωπονοδ. Κύκλου ήταν σαφώς μερικές σκάλες δυσκολότερες σε σχέση με τις ασκήσεις του Ιατρ. Φαρμ Κύκλου.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Να βρεθεί η κεντρομόλος δύναμη που ασκείται σε σώμα μάζας 200gr, που εκτελεί κυκλική κίνηση ακτίνας 50 cm με γραμμική ταχύτητα 5m/sec.
ΣΗΜ: Μια απλή εφαρμογή στον τύπο της κεντρομόλου δύναμης. Πρέπει να υπήρχε και άσκηση Χημείας, καθώς και δύο ερωτήσεις θεωρίας (ένα Φυσικής, ένα Χημείας) διότι πιθανόν εξετάζονταν σαν ένα μάθημα.

1 σχόλιο:

Νίκος είπε...

Αν πω ότι κάτι μου θυμίζουν, θα είναι ψέματα. Πάντως Ευχαριστώ το Μικρό Κελλάρι Φυσικής για την όμορφη αναδρομή.
ΝίκοΣ